Ambities om een eigen bedrijf op te starten?

Zij jij het wel zitten om een eigen bedrijf(je) op te starten? En ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Er zijn verschillende bedrijfsvormen, maar ik ga vooral in op de BV, wat het inhoudt en wat een notaris voor jou kan betekenen.

Wat houdt een BV in?

BV is een afkorting en staat voor Besloten Vennootschap. Een BV kan worden opgedeeld in drie onderdelen, namelijk eigendom, bestuur en aansprakelijkheid. De mensen die aandelen kopen van het bedrijf, zijn aandeelhouders en officieel gezien werkelijke eigenaar. De aandelen zijn daarom ook bij een BV kleine delen eigendom, waarvoor geld is ingelegd. Het allerbelangrijkste van deze aandelen is dat zij niet vrij verhandelbaar zijn. Dit houdt in dat je toestemming moet vragen aan de andere aandeelhouders als je je aandeel/aandelen wilt verkopen. Jij bent dus met de andere aandeelhouders de eigenaar en vandaar dat je dus in overleg pas je aandeel/aandelen mag verkopen. Wat bij een BV zo bijzonder is, is dat de aandeelhouders niet de mensen hoeven te zijn die het bedrijf aansturen. Je kunt hun eigenlijk zien als een soort sponsor. In praktijk zie je wel vaak dat een deel van de aandeelhouders werkzaam is in het bedrijf. Het maakt trouwens ook niet uit hoe de aandelen verdeeld zijn, zo kan het voorkomen dan vier mensen samen alle aandelen in bezit hebben. Dit verschilt natuurlijk wel heel erg wat voor bedrijf het is. Aansprakelijkheid houdt in hoe het geregeld wordt als er geldnood is. Je bent dan in dit geval als bestuurder van de BV niet privé aansprakelijk, dus van jouw eigen bankrekening kan niks af worden gehaald bij faillissement.

Notaris

Zoals in de inleiding al aan bod is gekomen heb je een notaris nodig om je officieel aan te kunnen melden bij de overheid als BV. Je kunt goede notarissen vinden die gespecialiseerd zijn op het gebied van Besloten Vennootschappen op https://www.degoedkoopstenotaris.nl/ . Je kunt op basis van jouw locatie de goedkoopste bij jou in de buurt vinden.