Ga verantwoordelijk met jouw ZZP opdrachten om

Of er nu sprake is van een crisis of niet, het is altijd belangrijk om verantwoord met jouw ZZP opdrachten om te gaan. Vaak komen ze niet zomaar aanwaaien en moet je er moeite voor doen, al is het via je eigen netwerk. Soms zal er misschien een pauze zijn, wat doe je dan? Met onderstaande tips kun je je goed voorbereiden op onvoorziene omstandigheden, pauzes of een eventuele crisis en voorkom je onnodige stress. 

Zorg dat je een financiële buffer hebt 

Niet iedereen wordt het verteld, maar een financiële buffer is altijd belangrijk. Zowel privé, als zakelijk en helemaal als je ZZP opdrachten doet. Het kan zijn dat er een periode meer opdrachten binnen komen dan anders en erna een periode minder of zelfs geen opdrachten. In die periode heb je nog steeds je vaste lasten en moet je nog steeds boodschappen halen. Daarom is het verstandig om voor een periode van ongeveer zes maanden een buffer op te bouwen. 

Je kunt dit doen door uit te rekenen hoeveel jij per maand nodig hebt om jouw vaste lasten te betalen en boodschappen te doen. Schrap daar de luxe uitjes en etentjes weg en zo heb je jouw buffer berekend. Die luxe komt na de zware periode wel weer. Die buffer leg je waarschijnlijk niet in één keer aan dus leg van jouw inkomsten telkens een deel opzij zodat de buffer groot genoeg is. 

ZZP opdrachten haal je uit netwerken

Netwerken is een langer termijn investering en je moet een zaadje planten voordat je hem later kan oogsten. Je moet daarom dus niet kijken wie je vandaag tegenkomt en wat hij of zij vandaag voor je kan betekenen, je moet kijken wat ze mogelijk in de toekomst voor je kunnen betekenen. Hoe meer mensen je uiteindelijk kent, hoe groter de mogelijkheden worden voor ZZP opdrachten. 

Netwerken raakt al snel in het vergeten-hoekje en daarom is het verstandig om voor jezelf één keer per week een netwerk afspraak te maken die kort duurt, denk aan een lunch of een kop koffie drinken. Zo onderhoud jij jouw netwerk. Plan daarnaast één keer per maand een groter event, zoals een beurs, een netwerkevenement of een andersoortige bijeenkomst. 

Headfirst – Zelfstandig professionals

Vergeet geen arbeidsongeschiktheidsverzekering als je van ZZP opdrachten leeft

Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas is het niet te voorspellen. Om die reden zijn er arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die je kunt afsluiten als ZZP-er. Het zijn dure verzekeringen, maar je kunt er veel profijt van hebben bij ziekte. Probeer een zo goed mogelijke inschatting te maken van de risico’s. Werk je vooral met je handen, dan is dat een belangrijk onderdeel waarbij je inkomensverlies moet kunnen beperken. 

Je kunt deze verzekering alleen afsluiten als je gezond bent, want klachten die al bestonden ten tijde van het afsluiten vallen buiten de verzekering. Om die reden is het voor jezelf verstandig deze zo snel als mogelijk af te sluiten als je ZZP opdrachten aanneemt en onnodige stress door inkomensverlies te voorkomen