Het leasen van een auto van de zaak

Je kan er voor kiezen om een auto te leasen of te kopen. Er zitten verschillende voor en nadelen aan beide. Het leasen van een auto is een manier om in het bezit te komen van een nieuwe auto, het is een alternatief voor kopen. Bij het leasen van een auto sluit je een contract af. Je krijgt dan een auto die je voor de afgesproken tijd mag gebruiken, dit kan voor een korte periode zijn maar ook voor een lange periode. In ruil voor de auto betaal je per maand een bedrag.

Wat valt er onder het maandelijkse bedrag dat je betaald met leasen?

In het bedrag wat je maandelijks betaald voor je leaseauto zitten een paar dingen inbegrepen. Dit kunnen afschrijvingen zijn maar ook kosten zoals onderhoudskosten of wegenbelasting. Wanneer je een auto least hoef je alleen het maandelijkse bedrag te betalen en de brandstof die je verbruikt tijdens het rijden in jouw auto. 

Een Financial lease auto van de zaak

Een veel gevallen wordt een auto van de zaak geleased. Wanneer je een Lease auto van de zaak bezit zijn er twee verschillende mogelijkheden als het gaat om leasen. De eerste mogelijkheid is financial lease. Bij financial lease wordt er gedaan aan kredietverschaffing, hierbij zorgt de leasemaatschappij voor de financiering van de auto. Je betaald tijdens het leasen de rente en aflossing van de auto. Na de tijd dat de auto is geleased kan je ervoor kiezen om zelf eigenaar te worden van de auto. Hierbij wordt er een bepaalde slotsom opgesteld met de overige kosten, daarna is de auto van jouw. 

Een full operational lease van de zaak

Een full operational lease wordt veel toegepast bij een lease auto van de zaak. Bij full operational lease wordt eigenlijk alles voor je geregeld. Je loopt met full operational lease geen financiële risico’s, dit komt doordat alle kosten van de auto worden meegenomen in het te betalen maandbedrag. De auto zelfs staat bij full operational lease op de naam van de leasemaatschappij in plaats van op de bedrijfsnaam, dit kan weer voordelen hebben voor het bedrijf. 

Een auto private leasen

Naast de vorm financial lease full operational lease zijn er ook andere vormen van leasen waarbij je geen lease auto van de zaak hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij private lease. Het privé leasen wordt de laatste tijd veel vaker gedaan. Hierbij kan je als particulier een auto leasen, het voordeel hiervan kan zijn dat niet in een keer heel veel geld hoeft te betalen voor een auto. Met een bedrag wat je maandelijks betaald kan je nog steeds een een splinternieuwe auto rijden. Dezelfde regels die gelden bij een zakelijke lease, zoals dat alle autokosten zijn inbegrepen en dat de brandstof zelf betaald moet worden, gelden bij een private lease.