Hoe kun je besparen op je energie?

Energiegebruik bedrijf terugdringen

Om te beginnen met besparen op energie, is het belangrijk om eerst alle energieverbruikers in kaart te brengen. Met behulp van een Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) audit, kun je erachter komen waar je bedrijf de meeste energie verbruikt en wat voor maatregelen je kunt nemen om dit te verminderen. Door deze audit kun je op de langere termijn veel geld besparen door minder energie te verbruiken. Omdat de kennis hiervoor vaak niet binnen een organisatie aanwezig is, is het aan te raden hiervoor een specialist in te schakelen. Laten we eens kijken hoe zo’n audit precies werkt.

Wat is een EED-audit?

De EED-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De audit helpt bedrijven met het identificeren van potentiële energiebesparing. Hierdoor kunnen ze niet alleen hun energieverbruik en dus hun ecologische voetafdruk verminderen, maar ook meteen besparen op hun energielasten. Het laten uitvoeren van een EED-audit heeft dus ook voordelen voor het bedrijf zelf.

Hoe werkt zo’n audit?

De audit begint met een grondige analyse van alle bestaande systemen en apparatuur, waaronder natuurlijk de verlichting en het gebouw, maar ook eventuele machines en het productieproces. Zelf een herinrichting van het productieproces behoort dus tot de mogelijkheden. Na de analyse zal de energieconsulent verschillende opties aandragen om energie te besparen op het verbeteren van de punten die naar boven zijn gekomen tijdens de audit.

Hulp van externe partij bij energie besparen

Energie besparen is niet alleen verplicht volgens Europese regelgeving, maar ook goed voor het milieu en om de energiekosten van je bedrijf omlaag te krijgen! Voor het uitvoeren van de EED-audit kun je het beste externe deskundigheid inschakelen. Dan kun je bovendien aantonen dat je bedrijf aan deze richtlijn voldoet en een boete voorkomen! Meer zakelijke blogs lezen? Je vindt ze hier