De veiligheid van waterkoelers met een flesreservoir

Wanneer drinkwater wordt gebotteld, moet het aan strenge veiligheidsnormen voldoen voordat het drinkwater genuttigd kan worden. Onjuist gebruik en een onjuiste ontsmetting van waterkoelers met een fles kunnen echter leiden tot vervuild water en een potentiële bedreiging voor de gezondheid.

Hoe veilig is uw waterkoeler?

Vele waterkoelers (of ook wel fontaine à eau genoemd) die we kennen van, bijvoorbeeld, het kantoor maken gebruik van de zogenaamde reservoirtechnologie. Dit houdt in dat water wordt opgeslagen in een fles in plaats van het gebruik van de waterleiding naar de tapkraan. Het water staat dus dagelijks een paar momenten op de dag stil. Na verloop van tijd neemt het volume van mogelijk vervuild water toe. Tegen de tijd dat een fles klaar is om te worden vervangen, is het niet ongebruikelijk om zichtbare bacteriën in de fles te zien in de vorm van algen. Stilstaand water in een apparaat biedt de ideale omstandigheid voor bacteriën om te kunnen groeien. De bacteriën kunnen zich aan de binnenkant van de fles hechten en zich op deze manier veel sneller voortplanten. Eenmaal in een waterkoeler kunnen bepaalde soorten bacteriën, zich hiernaast ook nog eens voeden met componenten die worden aangetroffen in de rubbers en metalen die in een waterkoeler aanwezig zijn, wat slecht kan zijn voor de gezondheid.

Het is natuurlijk gemakkelijk, snel te vervangen en handig schoon te houden, maar toch zijn de bacteriën het grote nadeel van waterkoelers met een flesreservoir. Vandaar dat Culligan ook waterkoelers aanbiedt die meteen op het leidingwater zijn aangesloten. Hierbij zul je niet meer te maken hebben met te lang stilstaand water, maar met schoon en gezuiverd water dat meteen uit de waterleiding vandaan komt. Een groot voordeel hiervan is dat het waterreservoir nooit vervangen hoeft te worden en je dus niet meer zonder water zal zitten wanneer een aantal collega’s voor jou al hevige dorst hebben gehad. 

Wilt u meer informatie over waterkoelers? Neem dan eens een kijkje op onze website http://www.culligan.be